Meer en meer ziekenhuizen overtuigd van meerwaarde telemonitoring

Al 19 ziekenhuizen volgen coronapatiënten vanop afstand met CovidCare@Home.

Door de grote toestroom aan coronapatiënten staat het water onze zorginstellingen aan de lippen. De vraag naar (slimme) oplossingen is dan ook heel groot. In dat kader kan patiëntenmonitoring op afstand vast op veel animo bij de ziekenhuizen rekenen. Het heeft dan ook het potentieel om de druk op het medisch personeel te verlichten. Daarom gaan steeds meer ziekenhuizen aan de slag met de CovidCare@Home-telemonitoringoplossing van specialist in wearables, Byteflies. Zo besloten AZ West, AZ Monica, AZ Delta, AZ Vesalius, Sint-Franciscus Ziekenhuis, Noorderhart Mariaziekenhuis en AZ Sint-Elisabeth de voorbije week dat ze de oplossing willen gebruiken, wat het totale aantal ziekenhuizen op negentien brengt.

De Covidcare@home patch
© Frederik Beyens

Uitbreiding naar meer ziekenhuizen

Met het oog op de tweede golf had scale-up Byteflies zich als doel vooropgesteld om 10 ziekenhuizen gratis uit te rusten met CovidCare@Home om zo minstens 1000 patiënten te kunnen volgen op afstand. Dit om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen Covid-19. De ziekenhuizen gingen maar al te graag op het aanbod in en de capaciteit van 10 ziekenhuizen was op nauwelijks een maand tijd ingevuld. Byteflies kon op dat moment rekenen op de steun van de Stad Antwerpen om verder op te schalen. Hans De Clercq, Co-Founder Byteflies: “Dankzij de extra steun van de Stad Antwerpen voor de uitrol in de Antwerpse ziekenhuizen, zijn wij in staat onze capaciteit op te drijven en kunnen we in totaal 25 ziekenhuizen gratis voorzien van de CovidCare@Home-technologie. En de vraag blijft groot. Vorige week hebben we alvast zeven extra ziekenhuizen toegevoegd, waardoor het totaal nu op 19 ziekenhuizen komt.”

Dankzij de extra steun van de Stad Antwerpen voor de Antwerpse ziekenhuizen, zijn wij in staat onze totale capaciteit op te drijven naar 25.

Hans De Clercq, Co-Founder Byteflies

Communicatie met de huisarts via dashboard

Aangezien veel ziekenhuizen Covid-19 patiënten naar huis sturen met een CovidCare@Home box vanop de spoedafdeling, rees al gauw de vraag om ook de eerstelijnszorg te betrekken. Om de huisartsen constante inzichten te geven in de toestand van de patiënt voegde Byteflies een  nieuwe optie toe aan zijn intuïtieve online platform: het huisdokter dashboard

Hiermee kunnen de deelnemende ziekenhuizen de huisarts van de patiënt betrekken bij de opvolging op afstand van patiënten die een acute fase achter de rug hebben en thuis verder uitzieken.

Richting continue parameterregistratie

Naast de vraag om steeds meer medische stakeholders te betrekken, wordt ook de behoefte aan continue, autonome metingen steeds groter. Byteflies werkt dan ook verder aan een intelligente patch-oplossing die het mogelijk maakt om de vitale parameters (hartslag, ademhaling, zuurstofsaturatie en temperatuur) continu op te meten. Deze aanpak heeft het potentieel om nog diepgaandere patiëntengegevens op een volautomatische manier te verzamelen, wat een grote meerwaarde heeft voor zowel zorgpersoneel als patiënt.  Vandaag zijn ze al in staat hartslag en ademhaling langs deze weg continu te registreren. Ziekenhuis Oost-Limburg test deze patch reeds uit en ook het UZ Gent zit in de voorbereidingsfase om de geavanceerde oplossing in te zetten.

Samen sterker met UZA

Samen met UZA onderzoeken we in de komende maanden hoe we hun TELECOVID opvolgingssysteem ook kunnen uitbreiden met continue registratie van vitale parameters via de intelligente patch-oplossing van Byteflies.

Samen met UZA onderzoeken we in de komende maanden hoe we hun TELECOVID opvolgingssysteem ook kunnen uitbreiden met continue registratie van vitale parameters via de intelligente patch-oplossing van Byteflies. TELECOVID is een geïntegreerd transmuraal zorgpad dat werd ontwikkeld door het UZA om de toestand van coronapatiënten pre- en post-hospitalisatie op te volgen. Dit gebeurt via een digitaal platform waarmee de aanwezigheid en de ernst van hun symptomen dagelijks opgevolgd en gedeeld kunnen worden met de huisartsen en andere betrokken zorgverstrekkers. 

als u vragen heeft of u wil als ziekenhuis meedoen met CovidCare@Home.

Geef een reactie