Wat we hebben geleerd over native Covid-19 apps

Midden september lanceerden we CovidCare@Home. Onze telemonitoring oplossing om ziekenhuizen te helpen de Corona golven de baas te blijven.

Bij de lancering bestond onze oplossing uit 2 monitoring toestellen (een thermometer en een zuurstofsaturatiemeter), gecombineerd met een website waar patiënten hun meetresultaten kunnen doorgeven en een dashboard waar artsen en verpleegkundigen die data kunnen raadplegen om de patiënt vanop afstand op te volgen.

Vlak na de lancering begonnen we ook aan het ontwikkelen van een native iOS en Android app als alternatief voor de website voor patiënten. Door gebruik te maken van native technologie kunnen we features toevoegen die het voor patiënten eenvoudiger maken om de benodigde 3 metingen per dag uit te voeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het sturen van notifications om mensen eraan te herinneren dat ze een meting dreigen te vergeten.

Na een dikke week hadden we een eerste versie van de app klaar om door te sturen naar Apple en Google. Klaar voor het reviewproces. Want sinds jaar en dag voeren Apple en Google een aantal controles uit op elke nieuwe app voor zij die toelaten in hun App Store. Dit doen ze om de gebruiker te beschermen tegen app bouwers met slechte bedoelingen.

In het verleden bestonden deze testen uit het nagaan of je geen virussen installeerde op het toestel van de gebruiker, of je app niet om de minste reden crashte en of je op de juiste manier omging met de betaalmodellen van de App Store. Allemaal onderwerpen waarin Apple en Google gespecialiseerd zijn. En dus heel logisch dat ze er controles op uitvoeren. Alleen maar goed.

Maar dit keer gebeurde er iets vreemd. Onze apps werden volledig goed bevonden op alle normale controles, maar zowel Apple als Google verboden ons om een app naar de store te brengen die iets te maken heeft met Covid-19. Blijkbaar is de kans zo groot dat er onbetrouwbare apps verschijnen die slecht advies geven rondom Covid-19 dat onze app gewoon fundamenteel geweigerd werd, simpelweg omdat hij iets met Covid-19 te maken heeft.

Als medisch gecertificeerd bedrijf hebben wij best veel ervaring met het voldoen aan regelgeving om medische oplossingen op de markt te brengen. De hele wereld van ISO-13485, CE en FDA certificaten is bekend en belangrijk terrein voor ons. Medisch gecertificeerd geraken als bedrijf en medisch gecertificeerde oplossingen op de markt brengen is niet eenvoudig. Het kost ons als bedrijf veel tijd en heel veel energie. Maar 1 ding is het wel … DUIDELIJK. Als je een medisch certificaat wil halen moet je voldoen aan een waslijst van vooraf bepaalde regels. En als je daaraan voldoet, dan is het goed.

In deze Corona crisis wierpen Apple en Google zich plots op als de beschermers van de patiënt. En dat kunnen we eigenlijk alleen maar aanmoedigen. Maar gedurende de weken die volgden na de initiële afkeuring werd erg duidelijk dat noch Apple, noch Google duidelijke regels hebben over wanneer een Covid-19 app dan WEL toegelaten mag worden tot de App Store.

Het begon bij het feit dat we moesten uitleggen dat we geen contact tracing app zijn. Dat waren op dat moment het enige type apps dat Apple en Google kenden rondom Covid-19. Toen we uitlegden dat wij op een andere manier een steentje proberen bijdragen bleef het erg lang stil langs de kant van Apple en Google. Na 2 weken kwam Apple bij ons terug met de vraag om expliciete medische protocollen van erkende medische instanties toe te voegen als links aan onze app. Wanneer dat was gebeurd, was het volgens Apple oké.

Bij Google was er veel meer nodig. Na 4 weken besloten ze daar dat er een ondertekende verklaring van een pneumoloog nodig was over het belang en nut van onze oplossing. Gelukkig waren onze ziekenhuispartners heel bereid om hierbij te helpen. En na het nodige afgestempelde papierwerk was ook Google tevreden.

Al met al duurde het dus wat langer dan verwacht, maar ach we bevinden ons in deze crisis allemaal op onbekend terrein. Ze zijn er, onze iOS en Android app!

Met deze apps: 

  • is het ingeven van metingen nog toegankelijker geworden voor patiënten
  • krijgen patiënten reminders als ze een meting dreigen te vergeten
  • en blijven ze altijd ingelogd

Allemaal stappen om de opvolging met CovidCare@Home weer een beetje gemakkelijker te maken.

Blijf gezond!

Geef een reactie